Természetesen azt az életérzést, ami Balin fogadja az embert, nehéz szavakkal visszaadni, de a strandok, a vízesések és a tengeri élővilág harmóniája igazán szemet és szívet gyönyörködtető.

Amellett, hogy a szívünket gyönyörködtetjük Balin érdemes azokat az építményeket is meglátogatni, amelyek nem hiányozhatnak egy fotóalbumból sem. A Tanah Lot templom, a Gunung Batur vulkán, vagy éppen a tengeri múzeum mind-mind olyan szemet kápráztató élményt nyújt, amit kár lenne kihagyni, ha már Balira vetett minket a sorsunk.

Tanah Lot templom – Bali

A világon nagyon sok fantasztikus templom van, de a Tanah Lot templom mindenképpen igazi kuriózumnam számít, már ami elsősorban elhelyezkedését illeti. A templomot egy kis szigetre álmodták és építették meg, amely így közvetlen érintkezésben van az egyik legősibb elemmel, a vízzel. Ez a párosítás pedig egészen különleges szakrális jelenségeknek ad otthonos terepet.

Bali Tengeri Múzeum

A múzeumokkal általában komoly fenntartásaim vannak, hiszen úgy érzem, nem természetes, amikor valamit kiragadnak az eredeti élővilágából és úgy próbálják bemutatni. A Bali Tengeri Múzeumra ez azonban még sem érvényes. Egyszerűen lenyűgöző látványt nyújt a turisták számára, bemutatva az őshonos helyi tengeri élővilágot, kezdve a rákoktól, a különleges halakon át egészen a teknősökig.

Nyitvatartás és belépő árak a Bali Tengeri Múzeumba

Belépőjegyek ára: A belépőjegyek ára a választott csomagtól és a szolgáltatásoktól függően változik. Például egy alap belépőjegy ára felnőttek számára 60,68 USD-tól kezdődik. Nem olcsó mulatság, az biztos, de megéri a pénzét.

Nyitvatartási idő: A park általában naponta 9:00 és 17:00 óra között tart nyitva. Azonban a nyitvatartási idők szezonálisan vagy különleges események miatt változhatnak, ezért érdemes előzetesen ellenőrizni a hivatalos weboldalon vagy közvetlenül a park elérhetőségein keresztül.

Gunung Batur vulkán – Bali

A vulkán környéke igazi turista paradicsom. Aki nem kirándul el ide, az gyakorlatilag nem is volt Balin. A vulkán közel 1800 méter tengerszínt feletti magasságával valóban elbűvölő látványt nyújt.

Egy falat gasztronómia Bali módra

Ha Bali gasztronómiáját kellene néhány szóval leírni, akkor talán a rizs és a halak, a gyümölcsök és a zöldségek „kombójáról” kellene beszélni. Természetesen a rizs az egyik meghatározó ételük a helyieknek, amelyet többféleképpen is készítenek. A rizs főzelék (nasi gorengot), vagy a húsokkal tálalt rizs főzelék (mie gorengot) például kihagyhatatlan a napi menük széles választékából. Éppen ezért, ha Balin jársz, ezeket a helyi specialitásokat mindenképpen kóstold végig, nem fogod megbánni.

Világjáró365 extra: Mie gorengot recepte 2 fő részére

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 150 g főtt rizs

  • 1 evőkanál kókuszolaj

  • 1 gerezd fokhagyma (aprítva)

  • ½ vöröshagyma (aprítva)

  • ½ teáskanál gyömbér (reszelve)

  • 1 sárgarépa (aprítva vagy reszelve)

  • ½ cukkini (kockázva)

  • 100 ml kókusztej

  • ½ teáskanál kurkuma

  • ½ teáskanál koriander

  • Só és bors ízlés szerint

  • 1 evőkanál szójaszósz (opcionális)

  • Friss koriander vagy újhagyma a tálaláshoz

Elkészítés módja:

  1. Egy serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat közepes lángon.

  2. Add hozzá a hagymát, fokhagymát és gyömbért, majd pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

  3. Keverd hozzá a sárgarépát és a cukkinit, és süsd további 3-4 percig.

  4. Öntsd hozzá a kókusztejet, majd szórd bele a kurkumát, koriandert, sót és borsot.

  5. Add hozzá a főtt rizst, és keverd össze alaposan, hogy az ízek összeérjenek.

  6. Főzd további 3-5 percig, ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet vagy szójaszószt az extra ízért.

  7. Tálald friss korianderrel vagy újhagymával megszórva.